Omgaan met en opslaan van gevaarlijke stoffen
Tijdens uw werk gebruikt u waarschijnlijk gevaarlijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan acetyleen bij het lassen, oplosmiddelen in verven, landbouwgif (pesticiden) of bepaalde schoonmaakmiddelen. Het is belangrijk dat u en uw werknemers de schadelijke effecten van de stoffen die u gebruikt kennen en maatregelen nemen om incidenten of gezondheidsschade te voorkomen wanneer u met deze stoffen werkt of deze opslaat.
Gezondheidsrisico’s
Veel stoffen die we tijdens ons werk gebruiken zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat u weet wanneer u risico loopt en hoe u kunt voorkomen dat u ziek wordt van deze stoffen. Daarvoor moet u weten hoe de stof het lichaam binnen kan komen, welke concentratie nog veilig is en wat u aan bescherming kunt doen. Een acute vergiftiging merkt u snel genoeg, maar soms openbaren de symptomen pas na verloop van tijd.
Veiligheidsrisico’s
Naast gevaren voor de gezondheid kunnen stoffen ook brand en explosie veroorzaken. Ook daarbij is het belangrijk dat u deze stoffen op een veilige manier gebruikt en opslaat. Brand en explosie hebben een verwoestende werking.
Milieurisico’s
Het gebruik en de opslag van gevaarlijke stoffen kent ook risico’s ten aanzien van het milieu. Olie kan de bodem verontreinigen, Vluchtige organische stoffen (VOS) (zoals componenten van brandstoffen en oplosmiddelen) verdampen snel en zijn gerelateerd aan een aantal verschillende milieuproblemen, waaronder klimaatverandering, (zomer)smog en verzuring.
Veiligheidsmaatregelen
U wilt ongelukken en nadelige milieueffecten door het gebruik van risicovolle stoffen voorkomen. Dus u kent de risico’s van de stoffen die u gebruikt? Voor deze informatie zijn er diverse hulpmiddelen, zoals het veiligheidsinformatieblad (of productinformatieblad of Safety Data Sheet (SMS)), de gevarendiamant, GHS symbolen (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals), de H- en P zinnen (voorheen R- en S-zinnen), gevarensymbolen en informatie uit de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen.
Ondersteuning
Hoe voorkomt u dat er ongelukken gebeuren? Door ervoor te zorgen dat u bekend bent met de risico’s van de stoffen die u gebruikt. De wetgeving verplicht leveranciers en importeurs om ervoor te zorgen dat deze informatie beschikbaar is. Als leek op dit gebied is het voor u waarschijnlijk lastig om deze informatie te doorgronden.
Ik ben chemisch technoloog én veiligheidskundige. In diverse functies heb ik veel ervaring opgedaan met de opslag van gevaarlijke stoffen. Ik kan u daarom prima helpen met het veilig omgaan met en opslaan van gevaarlijke stoffen.
U kiest voor:
een objectieve probleemoplosser
pragmatisch aanpak
oplossingen die passen bij uw onderneming
oplossingen op basis van feitelijke gegevens
een resultaat gerichte aanpak
besparen op energie, grondstoffen en afvalstoffen
verbetering van uw imago
een betrouwbare partner